Proteín.

Slovo, ktoré pred 10-15 rokmi skloňovali len skutoční športoví nadšenci. Ale doba sa zmenila. Dnes už je všeobecne známe, že proteín je podporný doplnok stravy pre všetky vrstvy športovej populácie. Navyše je základnou stavebnou látkou ľudského tela.

Prirodzených zdrojov proteínov si každý z nás asi vybaví viac. Počnúc rôznymi druhmi mäsa, cez vajcia až po mliečne výrobky. Fenomén rastlinných proteínov sa začína presadzovať v posledných rokoch. O výhodách rastlinných zdrojov, ako sú napríklad hrach alebo ryža, si povieme ďalej.

Najprv ale k proteínom živočíšneho pôvodu. Získavanie proteínov zo živočíšnej stravy má výhodu vysokého obsahu plnohodnotných bielkovín. Nevýhodou však často býva vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a cholesterolu. Preto bývajú pri športových výkonoch často využívané ako doplnok stravy proteíny srvátkového (teda živočíšneho) pôvodu. Tu sa okrem niektorých výhod, ako je napríklad rýchla stráviteľnosť, dostavujú aj staré známe nevýhody. Tou prvou je nevhodnosť použitia pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Ďalšou nevýhodou je, že u mnohých užívateľov srvátka vyvoláva plynatosť a zažívacie problémy.

Najzaujímavejší je však nie príliš známy fakt, ktorý jednu z výhod srvátkového proteínu môže zmeniť na nevýhodu. To sa stane vo chvíli, keď práve ona vyzdvihovaná rýchla vstrebateľnosť je problémom pre tráviaci trakt. Stáva sa to mnohým ľuďom. Jednoducho povedané: bielkovina je do tela prijatá, prejde tráviacim systémom, ale ten ju nedokáže plne spracovať. Výsledný efekt potom je, že príjem čistého množstva bielkoviny je síce v poriadku, ale až 40-50% prijatého proteínu nie je vôbec využité a odchádza z tela von.

Na tieto nevýhody vedia odpovedať proteíny rastlinného pôvodu. Vďaka pomalšiemu vstrebávaniu dochádza k spracovaniu v podstate absolútneho množstva obsiahnutého proteínu. To znamená, že efekt prijatia 70% rastlinného proteínu môže byť aj vyššia, než rovnakého množstva 100% srvátkového. Navyše s ľahším a príjemnejším trávením a nižšou záťažou na tráviace orgány.

Tento fakt potvrdila štúdia časopisu Journal of International Society of Sports Nutrition, ktorá porovnala výsledky užívania proteínu srvátkového a hrachového. Bolo preukázané, že rastlinný proteín dosahuje lepšie výsledky, než srvátkový. Navyše s lepšou stráviteľnosťou a ďalšími hodnotnými prínosmi.

Poďme sa na to pozrieť bližšie. Hlavnou výhodou rastlinného, ​​konkrétne už hrachového proteínu, je 3x násobný obsah arginínu oproti srvátkovému. Arginín v tele podporuje množstvo funkcií, najmä prekrvenie svalov a orgánov. S lepším prekrvením prichádza viac živín a kyslíka as tým aj lepšie fungovanie týchto svalov a orgánov. Arginín taktiež stimuluje spaľovanie podkožného tuku, imunitu a pružnosť ciev.

Ďalším prínosom je lyzín. Lyzín ako esenciálna aminokyselina významne pôsobí na budovanie svalov, vstrebávanie vápnika, po zraneniach alebo ako podpora produkcie telesných hormónov, enzýmov a protilátok.

Napokon treťou, vysoko dôležitou látkou hrachového proteínu, je glutamín. Je najrozšírenejšou aminokyselinou v tele a pomáha s budovaním kostrového svalstva, hmoty a prispieva k zvyšovaniu imunity.

Rastlinné proteíny bývajú často v rôznych pomeroch kombinované. Dôvodom je vyššia komplexnosť zloženia. Jednou z najčastejších variantov je kombinácia hrachového proteínu s ryžovým proteínom. Tu sa vhodne dopĺňajú uvedené výhody hrachového proteínu a vysoký podiel aminokyselín pri ryžovom.

Záverom si teda zhrňme tie najdôležitejšie výhody hrachového proteínu:

  • Výborná stráviteľnosť a plná využiteľnosť proteínu
  • Porovnáva črevnú mikroflóru
  • Vysoký obsah arginínu, lyzínu a glutamínu
  • Neobsahuje alergény, ako sú mlieko, vajcia alebo lepok
  • Neobsahuje geneticky modifikované látky
  • Vhodný pre vegetariánov i vegánov